8. kongres Hrvatskog društva za medicinsku biokemiju
i laboratorijsku medicinu
s međunarodnim sudjelovanjem
22. – 26. rujan 2015. Rijeka, Hrvatska

O Rijeci

 
by Damir Jevtić & Igor Crnković

Pričati o gradu Rijeci nije niti malo zahvalno. Sigurno je da će se propustiti nešto bitno i zanimljivo. Rijeka ima dugu i burnu povijest, koja često i same građane Rijeke ponovo i iznova iznenađuje. Na vrhu Kvarnerskog zaljeva grad je na istom mjestu već stoljećima, a mijenjale su se države i uređenja u kojima se nalazio. Kako je povijest oblikovala grad i kakav je on danas, možda najbolje opisuje akademik Zlatko Bourek, jedan od autora popularnog hrvatskog crtanog filma Profesor Baltazar, kojem je predložak za Baltazargrad bila upravo Rijeka. Ako je New York Batmanov Gothamcity, Rijeka je dom profesora Baltazara, izumitelja, filantropa, lika koji je donio radost u mnoga srca.

Akademik Zlatko Bourek svjedoči: "Kad smo krenuli raditi Baltazara, ideja je bila smjestiti ga u neku urbanu sredinu i kad smo razmišljali što je sve bitno za jedan takav grad, nekako nam je uvijek na pamet padala Rijeka. Rijeka me uvijek ponovo oduševljavala sa svojom širokom i dugačkom centralnom ulicom, na čijim se stranama nalaze te velike lijepe starinske zgrade, s lukom koja je odmah pored i na čijem kraju susrećete veliku željeznu brodinu. Rijeka je od svih primorskih gradova, zapravo uvijek imala nešto drugačije, nešto proletersko, nešto više građansko. Bila je tu i blizina vode, što grad čini još privlačnijim za stanovanje. Rijeku sam oduvijek gledao i kao grad kulture, jer sam puno puta gostovao u kazalištu HNK Ivan pl. Zajca. Fascinirali su me u to doba i Tvornica papira i Torpedo koji su na neki način predstavljali veliki civilizacijski korak u odnosu na ostatak zemlje."

Oduvijek je Rijeka, zbog povijesnih prilika bila multinacionalna i multikulturalna. Velike i lijepe zgrade Austro-ugarskog štiha, odražavaju kozmopolitski duh grada. Krasne primjere arhitekture perioda moderne i secesije, čine Guvernerova palača, palača nadvojvode Josipa (Državni arhiv), palača Adria, kazalište Ivan pl. Zajc, palača Modello, Velika tržnica s ribarnicom i mnoge druge.

Rijeka ima dugu pomorsku tradiciju a preko luke grad je oduvijek bio povezan s cijelim svijetom. Jedna od zanimljivosti iz povijesti grada Rijeke je da je u periodu od 1904. do 1906. tu živio i radio čuveni gradonačelnik New Yorka, po kojem njujorška zračna luka nosi naziv, Fiorello La Guardia. La Guardia je bio američki konzularni predstavnik u Rijeci, tada u sklopu Austro-ugarske monarhije. Zauzimao se za organiziraniji odlazak i bolji tretman iseljenika koji su preko riječke luke odlazili u Ameriku.
Što se tiče zanimljivosti iz kulture, u zgradi HNK Ivan pl. Zajc nalaze se tri uljane slike, stropni ovali, djela slavnog slikara Gustava Klimta. Na kućnom broju 5, Strossmayerove ulice (nedaleko mjesta održavanja kongresa) 2. siječnja 1900. Frano Supilo osnovao je Novi list, najstariju dnevnu novinu u Hrvatskoj.

Počeci industrije u Rijeci sežu u daleku 1752. s Rafinerijom šećera. Od tvornica bile su poznate već spomenuta Tvornica papira "Hartera", Tvornica konopa, Ljuštionica riže, Tvornica igraćih karata "Modiano", te Tvornica Torpedo sagrađena na temeljima izuma rođenog Riječanina, Giovannia Luppisa (Ivan Lupis), a u koju je investirao britanski poduzetnik Robert Whitehead. Danas se puno ulaže u očuvanje riječke industrijske baštine (www.rijekaheritage.org).

Uz tri simbola grada, Gradski toranj, crkvu svetog Vida (zaštitnika Rijeke) i Trsat, Rijeka danas može biti ponosna i na arheološki park Principij u starom gradu, novouređeni Astronomski centar s digitalnim planetarijem i po nacrtu Dušana Džamonje novosagrađenom, mnogi kažu najljepšom europskom džamijom te na niz drugih znamenitosti koji ovaj grad čine posebnim.

Nabrajati posebnosti i vrijednosti grada zahtijeva puno više teksta od ove kratke crtice. Sveučilište u Rijeci osnovano je 1973, ali mu korijeni sežu u 17. stoljeće kada je osnovana Jezuitska gimnazija. Drugo je po veličini u Hrvatskoj, usmjereno na dinamičan razvoj koji sustavno potiče razvijanje znanstvenih karijera te omogućuje izražavanje talenta i poduzetničke energije svakog pojedinca. Klinički bolnički centar uz Medicinski fakultet, obrazovna je i znanstvena jezgra u području biomedicine, čiji su znanstvenici i nastavnici priznati na globalnoj znanstvenoj sceni.

Riječka pak kulturna scena s kraja 20-tog stoljeća i danas, obilježena je rock glazbom po čemu u Hrvatskoj, Rijeka ima značenje Manchestera za Englesku ili Seattla za scenu SAD-a, i to ne samo kao metafora već kvalitetom izvođača i autora.

Geostrateški, Rijeka je odlično povezana svim prometnim putovima. Smještena je tako da je svemu blizu, ostatku Hrvatske, Sloveniji, Italiji, Austriji. U bliskoj okolici Rijeke u istom danu se može jedriti, skijati s pogledom na more pa uvečer uživati u domaćoj hrani seoskih domaćinstava mistične Istre.
Grad Rijeka, kojeg njegovi građani vole zvati „grad koji teče", jednostavno je grad za život po mjeri čovjeka.

Besplatan Wi-Fi

Signalom besplatnog bežičnog pristupa Internetu pokriveno je područje gradskog središta od početka Korza (Jadranski trg) sve do autobusnog kolodvora Žabica te dio lučkog lukobrana oko Putničkog terminala. Područje pokrivenosti besplatnog bežičnog Interneta na Trsatu obuhvaća područje od Trsatske gradine preko Svetišta Majke Božje Trsatske do Dvorane mladosti. Besplatan bežični pristup bit će dostupan svim sudionicima kongresa na lokaciji održavanja kongresa (Hotel Neboder i HKD Sušak).

Vrijeme u rujnu
Rijeka je mediteranski grad s toplom vlažnom klimom, a karakteristike vremena u rujnu prema prošlogodišnjim podatcima su:

Maksimalna dnevna temperatura 1 23°C
Minimalna temperatura noću 2 14°C
Sunčana razdoblja 3 7 h/dan
Dnevna svjetlost 4 13 h/dan
Kišni dani 5 13 dana
Mjesečne padaline(mm) 6 134 mm
UV index (max) 7 5 (umjereno)

Izradu mrežne stranice omogućio je Abbott logo